697366_lopear_rabbit.jpg

Enterita mucoida la iepuri

Aceasta boala poate atinge o forma acuta la iepurii tineri , mai ales la intarcare , cand acestia sunt mult mai sensibili decat adultii , boala manifestata prin diaree , adeseori cu strii sanguine , care duc la o moarte foarte rapida ( maxim 3 zile ) .

Enterita mucoida atinge mai ales iepurii la ingrasat .

La iepurii adulti , aceasta boala se manifesta printr-o forma subacuta , provocand acestora scrasnituri din dinti , sete exagerata si mari dureri abdominale . Moartea la adulti se produce mai lent decat la tineri , animalul putand sa moara la una sau doua saptamani .

Enterita mucoida se datoreaza aparitiei in intestinul gros a unor cilindri de substanta gelatinoasa moale , semanand foarte bine cu albusul de ou crud .

Boala are aceleasi elemente comune cu enteritele specifice si nespecifice , aparitia ei fiind cauzata de aceiasi factori : schimbarea nutretului , adapatori defecte , frig , apa rece , curenti de aer , etc .

Ca si tratament se poate da streptomicina sau se pune otet de vin in apa de baut a animalelor , timp de 7 zile . Se mai poate folosi ampicilina si penicilina injectabile , dar asta nu inainte de a steriliza cu mare atentie echipamentul folosit .

Cel mai recomandat insa , este ca ingrijitorii de iepuri sa le acorde acestora o alimentatie corecta si sa respecte conditiile minime de igiena in ingrijirea lor .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *