556820_ostrich.jpg

Distrofia musculara nutritionala la struti

Distrofia musculara nutritionala este cauzata de o carenta in Vitamina E si/sau de o carenta de seleniu. Simptomele sunt urmatoarele: parezie si schiopatari. Diagnosticul se bazeaza pe aparitia acestor simptome in cadrul grupului de struti. Dozajul plasmatic de aspartat transaminaz (AST) si de creatina kinaza (CK), doua enzime musculare esentiale la strut, permite confirmarea suspiciunilor.

In cazurile prezentate in anumite carti nivelul seric era urmatorul:

AST = 300 si 1600 UI/L

CK =18 200 si 69 600 UI/L

Valorile serice fizilogice sunt:

AST = intre 250 si 469 UI/L

CK = intre 1465 si 8310 UI/L

In caz de mortalitate, autopsia permite punerea in evidenta a unor leziuni cauzate de degenerescenta muschilor inimii si a pipotei, leziuni de necroza ale tesutului adipos, leziuni cauzate de degenerescenta hialina, dar si grade diferite de fibroza interstitiala.

Tratamentul, la debutul bolii consta in injectarea unei doze care contine o combinatie de Vitamina E si de seleniu. De exemplu, 2, 5 ml din medicamentul Selenifer are un aport de 180 mg de Vitamina E si 0, 5 mg de seleniu, care acopera nevoile zilnice ale strutului adult. Apoi este necesara reformularea corecta a ratiilor. In cazurile mai grave, un aport multi vitaminic – tiamina, riboflavina, nicotinamida, acid ascorbic, poate facilita vindecarea.

Pentru a putea preveni distrofia musculara nutritionala la struti, crescatorul trebuie sa fie foarte atent si sa supravegheze respectarea dozelor recomandate de Vitamina E si de seleniu.

Este important sa adaugam ca Vitamina E este foarte instabila in alimente deoarece este sensibila din cauza oxidatiilor. Trebuie sa retineti si ca uleiurile vegetale sunt foarte bogate in Vitamina E.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *