Despre strut

775513_ostrich_3 Strutul face parte din familia Struhionidae fiind cea mai mare pasare din toate cate exista, o vietate care traieste pe Terra inca de pe vremea dinozaurilor. Au fost descoperite fosile de strut cu o vechime de peste 120 de milioane de ani in Grecia, India si Mongolia.

Inaltimea strutului poate depasi 2,5m strutul putand cantari peste 120kg. Strutul este o pasare cu gatul lung si golas, cu capul mic in raport cu marimea sa avand in schimb ochii mari, de circa 5cm in diametru fiind considerati in cadrul vertebratelor terestre cei mai mari ochi. Creierul strutului este mai mic decat dimensiunea ochilor.

Aripile strutului sunt mici in comparatie cu greutatea si cu inaltimea sa astfel incat strutul nu poate zbura. Rolul aripilor este de a-i tine strutului de cald in perioadele friguroase fiind folosite pe post de evantai atunci cand strutului ii este foarte cald.

Miscarea aripilor strutului, de sus in jos, ca si cum ar zbura, il ajuta foarte mult pe strut la alergat dar si in luptele cu alti masculi.

Strutul are picioarele lungi care se termina cu doua gheare puternice, adaptate foarte bine la alergat. Strutul este o pasare care poate fugi cu o viteza de peste 60km/h timp de 20 de minute. Picioarele strutului sunt acoperite cu o piele solzoasa fapt care arata inrudirea acestuia cu reptilele. Oasele strutului sunt pneumatice.

Dintre organele de simt ale strutului ochii sunt cei mai dezvoltati la strut. Glasul masculului strut poate fi auzit in perioada imperecherii acesta fiind similar cu glasul leului. Glasul puilor de strut este mai melodios.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *