985869_lambs_1.jpg

Descrierea ovinelor

Oile domestice sunt animale rumegatoare, au parul ondulat, blana lor denumidu-se lana si majoritatea dintre ele prezinta doua coarne care fac o spirala laterala. Ovinele domestice difera fata de cele salbatice in mai multe privinte, ca urmare a reproducerii lor incrucisate de catre om.

Sunt foarte putine oi domesticite care pastreaza caracteristice fizice ale celor salbatice, in general acestea fiind reprezentate de o coada scurta. In functie de rasa animalului, oile pot avea coarne sau nu, indiferent daca acestea sunt sex feminin sau de sex masculin. Cele mai multe rase au doar o singura pereche de coarne insa exista si cateva specii de oi care prezinta mai multe coarne. O alta trasatura a ovinelor domestice fata de cele salbatice este variatia lor in culoare. Oaia salbatica are in mare parte o culoare maronie. Oaia domestica prezinta mai multe culori si nuante, cea mai raspandita fiind oaia de culoare alb pur. Alte oi au blana patata in mai multe culori sau sunt de culoare maro, neagra sau gri.

Lana alba este cea mai cautata pe piata insa in ultimul timp s-a deschis o alta piata unde se cumpar mai mult lana colorata. Natura acesteia variaza in functie de rasa, aceasta gasindu-se in forma densa, lunga, scurta sau ondulata. De asesemenea, tot in functie de rasa lor oile prezinta inaltimea si greutatea diferita. Acestea cantaresc in general intre 45 si 100 de kilograme, berbecii fiind putin mai mari, dar nu exagerat. Miei au 20 de dinti iar oile mature 32. In rpimii ani de viata a acestor animale, se poate spune dupa dintii lor ce varsta prezinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *