1263734_ostrich_1.jpg

Dermatoze

Crescatorii de struti care hranesc pasarile in functie de necesarul lor vor avea cel mai adesea probleme cu strutii bolnavi. Anumite carente pot cauza dermatoze, distrofii musculare nutritionale sau deformatii osoase.

Dermatoza este o boala care afecteaza pielea strutilor la exterior. Simptomele acesteia sunt inflamatii umede ale pielii din zona capului si a picioarelor strutului. Boala se poate declansa in cazul unei hraniri neadecvate (insuficient procent de complex de vitamine B, zinc) si a unei igiene neadecvate in cazul asternutului (acesta este umed sau murdar).

Dermatozele sunt cauzate insa cel mai adesea de o carenta in Vitaminele din grupa B – acid pantotenic, nicina, biotina, dar si de anumite carente in Vitamina A sau zinc.

In cazul unei carente in biotina dermatoza se traduce cel mai adesea prin prezenta unui exhudat in principal pe capul strutului, prin cruste care sangereaza in apropierea ciocului si in interiorul cavitatii bucale cu o hipercheratoza a degetelor acestuia. Pielea este uscata si cu cruste, prezentand semne de roseata si edeme ale mucoasei. Animalul se prezinta intr-o stare generala proasta de sanatate si are pene murdare si terne.

Tratamentul dermatozei consta in administrarea zilnica pe cale orala de 2, 3 mg de biotina timp de 10, 15 zile. Trebuie de asemenea sa corectati ratia de vitaminele din grupa B. Daca animalul este destul de manipulabil, leziunile de la interiorul gurii pot fi tamponate cu glicerina iodata, de 3 sau chiar de 4 ori pe zi. In astfel de cazuri se mai recomanda tratamentul cu Ketoconazol timp de 10 zile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *