1145151_the_lamb_thumb.jpg

Denumirea stiintifica a oilor

Ovinele sunt inca din cele mai vechi timpuri o sursa importanta de hrana pentru cei care le cresteau. Acestea erau utilizate mai ales pentru lana lor din care se faceau paturi sau haine, pentru laptele de oaie care este foarte sanatos daca nu este conumat excesiv si pentru carnea de miel cand ovina este tanara au pentru cea de oaie cand animalul este batran.

Numele acestor animale au un lexicon de termeni unici, variind de la o regiune la alta. Cuvantul oi a aparut pentru prima data in Orientul Mijlociu, provenind din limba engleza veche. Cuvantul sheep este si singular si plural. Mai multe oi, mai exact un grup de ovine este denumit turma. In unele regiuni ale tarii denumirea turmei se schimba in mob. Ovinele adulte de sex feminin sunt denumite ca oi iar oile adulte de sex masculin sunt denumite berbeci sau tups daca sunt din punct de vedere al organului sexual intacti iar daca sunt castrati, berbecii isi schimba denumirea in wethers. Ovinele tinere indeferent de sexul pe care il au se denumesc miei.

Aceste animale prezinta mult mai multi termeni specifici pentru fiecare etapa a vietii lor, nume legate in special de lambing, forfecare si de varsta. In tara noastra oile sunt denumite dupa rasa pe care o reprezinta si dupa regiunea unde sunt crescute. In Romania exista peste 30 de rase de oi, denumind specii precum merinos, turcana sau balaie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *