908096_suffolk_sheep.jpg

Decesul ovinelor

Aceste animale au o capactate foarte restransa de a se apara, atat de pradatori cat si de bolile la care sunt predispuse. Spre deosebire de alte specii de animale, oile atacate care nu au fost inca ucise, pot muri mai tarziu din cauza ranilor grave sau din panica, oile fiind foarte fricoase.

In alte parti ale lumii, altele decat Romania, precum Australia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Africa, pradatorii sunt o problema grava a crescatorilor de oi. In Statele Unite ale Americii peste o treime din decesele oilor au fost cauzate de ruinare. Cu tote acestea, in unele locuri din lume, mai exact pe insulele unde se stie ca oierii isi cresc animalele, pradatorii ovinelor sunt inexistenti. La nivel mondial, cinii sunt acuzati pentru cea mai mare lipsa de ovine din turmele lor. De asemenea, pe lista cu cainele se mai numara si lupii, felinele, pasarile de prada, corbii sau porcii salbatici.

De-a lungul timpului crescatorii de ovine s-au folosit de tot felul de tertipuri pentru alungarea pradatorilor. Unii dintre acestia si-au luat pentru turmele de oi, cativa caini ciobanesti pentru a le apara si pentru a latra atunci cand pradatorii au venit. Altii s-au protejt tinandu-si animalele pe timp de noapte in hambare si grajduri. Acesti u inconjurat anexele gospodarii cu sarma normala si electrica, pentru ca pradatorii sa nu se mai intoarca si a doua oara. Sarmele nu au fost de folos mai ales in zonele unde exista ca pradatori pasari de prada care pot zbura cu usurinta peste ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *