Cresterea prin incrucisare a cabalinelor

Cresterea prin incrucisare este o metoda curent folosita in cresterea cabalinelor, fiind aplicata sub diferitele ei forme cu deosebita eficenta in vederea ameliorarii unor rase cu insusiri morfoproductive mai putin satisfacatoare, pentru crearea de rase noi si chiar pentru satisfacea unor nevoi de interes economic imediat punct in functie de scopul urmarit, prin incrcucisare se imperecheaza indivizii din doua sau mai multe rase, respective se asigura combinabilitatea unor gameti cu structura genetic diferita, cea ce are ca efect o crestere a homozigotiei, caracterizata printr-o mai accentuate variabilitate a insusirilor, imbogateste baza eriditala a produsilor, creste variabilitatea, capacitatea de reproductie, de productie si productivitatea acestora, marind in acelasi timp plasticitatea si adaptabilitatea lor.

a. Incrutisarile de infuzie se practica la unele rase sau varietatii in vederea corectarii unor defecte sau pentru consolidarea unor insusiri, prin folosirea unor reproducatori masculi dintr-o rasa amelioratoare, insa fara ca rasa ameliorata sa sufere modificari inportante. Aceasta incrucisare se face o singura data sau se repet dupa un anumit numar de generatii, cand insusirile utile imprimate se pierd, sau reapar cele nedorite.

b. incrucisarea de absorbtie ( de formare ) se practica in scopul transformarii radical a unei rase cu insusiri morfoproductive mai putin valoroase, pastrand o parte din genofundul sau, astfel incat timpul sau noua rasa create sa se deosebeasca prin cateva particularitati de rasa amelioratoare.

c. incrucisarile pentru formarea de rase noi sunt determinate de necesitatea inlocuirii unei rase vechi ce nu poate fi imbunatatita prin nici una din metodele anterior prezentate, sau cand se urmareste obtinerea unui tip nou, care sa intruneasca insusiri utile a unor rase ce nu pot creste in conditiile specifice unui teritoriu. Schemele de incrucisare sunt complexe, fiind determinate de tipul pe care-l dorim, de alegerea raselor care pot contribui la cresterea lui, de combinabilitatea si de transmiterea insusirilor urmarite in generatiile urmatoare. Pe parcursul timpului au fost create numeroase rase, dintre care la noi mai recent amintim Calul semigreu romanesc si Trapasul romanesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *