Cresterea in rasa curata a cabalinelor

Caracteristicile fundamentale ale indivizilor crescuti dupa aceasta metoda sunt constanta caracterelor, capacitate mare de transmitere ereditara, asemanatoare pronuntata intre ascendenti si descendenti, capacitate de adaptare mai redusa la conditii noi de mediu.La cresterea in rasa curate se folosesc imperecheriile omogene sau heterogene. In loturile de selectie ( din herghelii ) se practica imperecherea indivizilor cu caractere si insusiri fenotipice asemanatoare de generatie, fara practicarea consangvinitatii, ceea ce asigura obtinirea unor grupe de animale valoroase, asemanatoare unor linii, dar fara efecte negative ale consangvinizarii.

Ca urmare a numarului relativ redus de iepe mame hergelii si a faptului ca pentru acestea se retin 5-6 armasari pepinieri, in vederea evitarii consangvinitatii se practica uneori imperecheri heterogene, cunoscute sub denumirea de ,, improspatare de sange ‘’. Aceasta ,, improspatare ‘’ consta in folosirea la reproductie a unui armasar din aceeasi rasa insa apartinand unei linii diferite sau chiar facand parte din aceeasi linie insa crescut din conditii ecologice deosebite.

Pentru obtinerea efectului maxim de eficienta a ameliorarii, cresterea in rasa curate are la baza cresterea pe baza de linii si familii, prin care se urmareste transformarea unor insusiri individuale valoroase in insusiri colective. In cadrul tuturor raselor si varietatilor crescute in tara, cresterea lor se bazeaza pe ameliorarea liniilor si a familiilor existente si crearea unora noi, cu valoarea biologica mai buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *