188927_sea_otters_3

Conformatia corporala a nutriei

Aprecierea condormatiei nutriei este subiectiva. Se apreciaza caracterul principalelor regiuni corporale.

Regiunea capului. Capul este mare, a 6° parte din lungimea corporala, greoi, cu fruntea plata, botul bont, urechile mici si rotunde, ochii mari, culoarea lor fiind in functie de culoarea animalelor. Incisivii sunt mari, iesiti in afara, ca la orice rozator, de culoare portocalie intens.

Deasemenea, de ambele parti laterale ale botului se gasesc mustatile. La femele, capul este mai fin. Un crescator de nutrii cu experienta poate recunoaste sexul animalului, dupa conformatia si marimea capului nutriei.

Regiunea gatului. Gatul este scurt, legat strans de cap si trunchi. Partea inferioara, cuprinsa intre membre, rpezinta interes pentru aprecierea constitutiei si a calitatii blanei.

Regiunea membrelor anterioare. Membrele anterioare sunt scurte, nu au o palma propriu-zisa, dar au degete foarte dezvoltate, terminate cu unghii lungi si puternice. Membrele anterioare au o indemanare deosebita: cu ele nutria apuca hrana, se piaptana, isi face cuibul. Nu prezinta insa interes pentru aprecierea exteriorului.

Regiunea spinarii si regiunea crupei. Spinarea trebuie sa fie lunga, fiind regiunea care contribuie cel mai mult la lungimea corporala. Pe spinare, se apreciaza lungimea si desimea parului. In cazul deficientelor de crestere si hranire, sira spinarii poate prezenta devieri de la pozitia normala (cifoza, scolioza etc).

Crupa este usor tesita, dar bine legata. Ea trebuie sa aiba aceleasi calitati cu spinarea, cu care este in continuare.

Regiunea abdomenului. Abdomenul trebuie sa fie dezvoltat si imbracat in blana. Are o mare importanta in aprecierea blanii, care aici prezinta cea mai mare desime. Abdomenul supt este defectuos si implica o dezvoltare deficitara. Deasemenea, este defectuos si un abdomen prea balonat.

Regiunea membrlor posterioare. Membrele posterioare sunt mai lungi si mai puternice decat cele anterioare. Primele 4 degete sunt unite printr-o membrana interdigitala, care da aspect de laba de gasca. Datorita acestora, nutria este un inotator bun, miscandu-se mai usor si mai repede in apa, decat pe uscat. Regiunea membrelor posterioare are importanta in aprecierea productiei de carne.

Regiunea cozii. Coada nu are importanta decat in contentia nutriei si in productia pielicelelor pentru marochinarie (imita pielea de sarpe). Importanta pentru contentie este atat de mare incat nutria cu coada degerata si cazuta trebuie sacrificata, caci manipularile ulterioare sunt aproape imposibile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *