1229121_kid.jpg

Comportamentul caprelor

In zonele tropicale si subtropicale, unde vegetatia se gaseste din abundenta, estrul (caldurile) se manifesta la capre pe tot parcursul anului. Nu acelasi lucru se intampla in regiunile cu clima temperata, cum este si cazul tarii noastre, unde activitatea de reproductie se imparte in doua sezoane strans legate de durata zilei lumina. Sezonul principal este cel de toamna, cand lumina descreste pana la atingerea raportului de 1:1 intre zi si noapte, iar cel secundar este primavara cand lumina creste ca durata pentru a ajunge la acelasi raport.
Durata ciclului estral este de aproximativ 20-22 de zile la caprele din Europa si mult mai variabila, 18-24 zile, la cele din Africa. Ciclul scurt de 5-7 zile poate sa apara (foarte rar) la tineret si la caprele supraovulate in vederea producerii si recoltarii de embrioni..
Estrul sau caldurile propriu-zise se manifesta intr-o perioada de timp ce variaza intre 24 si 72 ore (3 zile) la caprele mature. Principalele semne sunt: voce „plangacioasa”; scade pofta de mancare; scade drastic productia de lapte; urinari frecvente; salt pe alte capre; se plimba nelinistite prin tarc si cauta o cale de a ajunge la tap sau raman langa gardul despartitor; misca viguros coada pentru a imprastia hormonii produsi de tractusul reproductiv al caror principal rol este de a atrage tapul; din vulva tumefiata (marita in volum si de culoare rosiatica) se scurge un lichid limpede care catre sfarsitul estrului devine albicios si mai opac. Ovulatia are loc cu putin timp inainte de sfarsitul estrului.
Pentru depistarea caprelor in calduri se poate utiliza un tap incercator sau se poate recurge la un truc. Pregatim din timp o bucata de material absorbant cu care stergem bine gatul unui tap pentru a imprima mirosul acestuia. Cand presupunem ca o capra ar fi in calduri ii asiguram accesul intr-un spatiu in care plasam materialul pregatit anterior (il putem infasura in jurul unui copac). in cazul in care capra manifesta interes pentru mascul, ea va cauta materialul dupa miros si va pufai pe nari.
Comportamentul sexual al tapilor este strans legat de cel al caprelor. Astfel, in afara sezonului de monta, libidoul si calitatea spermei sunt mai reduse in timp ce prezenta caprelor in calduri stimuleaza  tapul care in scurt tip va fi gata sa efectueze monta.
Comportamentul si mirosul de tap in timpul sezonului de monta este un alt aspect „notoriu” ce caracterizeaza specia caprina. Mirosul este determinat in principal de urina si glandele sebacee:
• cand este starnit (deranjat) tapul urineaza repetat stropindu-si botul, gatul si membrele anterioare dupa care ridica capul, casca gura si increteste buzele si nasul intr-un „ranjet” specific;
• glandele sebacee situate la baza coarnelor sau a cozii, produc in timpul sezonului de monta o substanta identificata ca fiind 6 trans nonenal cu miros foarte puternic. Aceste glande contin feromoni al caror principal scop este de a-si marca prezenta si de a induce estrul la capre. Mirosul de tap nu va stationa numai in adapost ci “va pluti” in toata ferma, se va impregna in haine si chiar in lemnul mobilierului sau al altor obiecte din casa, daca aceasta este foarte apropiata de ferma.
in timpul sezonului de monta tapii sunt foarte activi si pot ataca persoanele cu care vin in contact. Un tap adult poate lovi practic din orice pozitie (nu este nevoie de avant), producand rani grave. Trebuie avut in vedere faptul ca forta loviturii este foarte mare mai ales daca se ridica pe membrele posterioare, iar in cadere impinge cu toata greutatea corpului (100-130 kg). Multi crescatori incepatori vor fi cu adevarat socati cand iedul jucaus creste rapid si se transforma intr-o „bestie” care va pune botul si limba sub jetul de urina provenit de la femele sau va urina pe propria barba si membrele anterioare. Acesta este de fapt un comportament natural, dificil de acceptat de cei care vin in contact cu masculul. Se poate afirma ca un ied mult indragit pierde multi prieteni cand depaseste acest stadiu.
De obicei, tapii care monteaza intr-o turma sunt selectati dupa criterii ca: varsta, marime si prezenta coarnelor, pentru a le acorda tuturor sanse egale in luptele care vor aparea curand intre ei. Un tap poate fi utilizat restrictionat pentru reproductie chiar inainte de varsta de un an, distribuindu-i-se 10-12 capre. Un tap matur poate monta peste 100 de capre pe an, prin monta naturala libera si mult mai multe prin insamantare artificiala.
La apropierea de o capra in calduri tapul se orienteaza spre trenul posterior, miroase urina, dupa care se pozitioneaza oblic cu pieptul spre trenul anterior al caprei. Tine capul si gatul drept sau il intinde pana la pamant, loveste solul cu membrele anterioare, evidentiaza limba si scoate sunete caracteristice. Rareori o loveste.
Daca capra accepta, in scurt timp tapul efectueaza saltul si monta propriu-zisa. Actul copulator are o durata de cca. 10 secunde. Un tap adult poate efectua 10-15 monte/zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *