1112009_lamb.jpg

Comparatia intre oi si capre

Ovinele sunt foarte asemanatoare caprelor, fiind amandoua strans legate in subfamilia Caprinae. Chiar si asa ele sunt specii foarte distincte una de alta, hibrizii aparand foarte rar si fiind intotdeauna infertili.

Unii fiermieri din Romania mai incruciseaza si in ziua de astazi oile cu tapii, reiesind un hibrid oaie capra. Tapii mai sunt denumiti si dolari. In privinta aspectului, o capra se diferentiaza de o oaie in special prin barba caprei. Care are o buza superioara impartita. De asemenea, cozile oilor atarna in jos pe cand cele ale caprelor stau ridicate in sus. Cele ale ovinelor stau in jos chiar daca acestea sunt scurte sau andocate. O alta diferenta foarte mare intre aceste doua specii de animale este simtul mirosului. Caprele femele nu au simtul olfactiv foarte bine dezvoltat, in schimb ce ovinele femele da. De asemenea, tapii au un miros foarte bine dezvoltat, putand mirosi de la kilometri distanta. In acest caz berbecii stau foarte prost la acest capitol, ei simtind foarte greu mirosul de parfum pentru a putea fi adusi inapoi in turme.

Rasele de ovine sunt adesea ori intervievate in mod natural, indiferent daca acestea sunt femele sau masculi, in timp ce rasele de capre mascule sau femele sunt intervievate in mod artificial. In Romania ovinele prezinta o importanta mult mai mare in privinta blanii sale, in timp ce caprele sunt mai importante din punct de vedere comercial, din cauza laptelui sanatos pe care il dau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *