1087324_little_bunny_1.jpg

Coccidioza la iepuri

Coccidioza este o boala parazitara care produce mari prejudicii crescatorilor de iepuri .

Ea se poate gasi sub doua forme : coccidioza intestinala si coccidioza hepatica .

La microscop , boala se prezinta sub forma unor formatiuni corpusculare , pe nume oochisti de coccidii , niste paraziti ai canalelor biliare ale ficatului .

COCCIDIOZA INTESTINALA :

Aceasta boala se prezinta sub trei forme clinice cunoscute : forma supraacuta , forma acuta si forma cronica .

Coccidioza intestinala se manifesta prin diaree si paralizie .

FORMA SUPRAACUTA se intalneste deseori la iepurii tineri si este consecinta unei infestatii masive cu oochisti . Boala actioneaza foarte rapid , fapt care duce la moartea animalelor daca nu sunt ingrijite cu atentie .

FORMA ACUTA se gaseste la iepurii tineri dupa intarcare . Boala evolueaza in 10 zile in functie de gradul de infestare . Simptomele la forma acuta sunt : diaree cu sangerare , animalele sunt triste si refuza hrana .

FORMA CRONICA slabeste progresiv animalul dar nu este atat de grava precum celelalte forme de infestare . Tratata la timp , iepurii isi pot reveni , dar vor avea mai mult timp organsimul slabit , fapt care presupune multa atentie in ingrijirea lor .

Pentru a se preveni aceasta boala , crescatorii trebuie sa aplice un tratament sistematic la introducerea de animale noi .

Coccidioza hepatica se manifesta prin slabire progresiva .

Boala poate evolua sub forma acuta sau cronica .

Forma acuta se intalneste la tineret , acestia neconsumand hrana si avand diaree , iar forma cronica o prezinta animalele care au trecut de forma acuta , animalele slabind progresiv .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *