1228129_baby_lamb.jpg

Ciclul generativ al animalelor

Femelele “in calduri” sunt insamantate in vederea obtinerii de efective sporite.
Astfel, insamantarea se face natural, prin monta si artificial, prin insamantare artificiala.
Monta este actul fiziologic prin care masculul insamanteaza femela in mod liber sau dirijat.
Monta libera este un sistem primitiv; prin faptul ca masculii sunt tinuti la un loc cu femelele, prezinta inconveniente ca nu se cunoaste paternitatea produsilor, sunt folositi mai multi masculi, se raspandesc boli genitale…
La pasari, monta libera se face “in harem” (1 mascul intr-un grup de femele), fiind posibila cunoasterea paternitatii, lucru esential in selectie.
Monta dirijata se face sub controlul omului, masculii fiind folositi numai cand femelele sunt in calduri.Astfel se evita epuizarea masculilor si raspandirea bolilor; se poate face selectia si potrivirea perechilor.
Prezenta persoanelor straine, tratamentul brutal al masculilor la locul de monta sunt factori care slabesc intensitatea reflexelor sexuale.
Insamantarea artificiala reprezinta procesul de recoltare si introducere a spermei in organele genitale femele (cand sunt in calduri).
Dupa locul unde se depune sperma, insamantarea poate fi: vaginala (vaca, oaie, capra); uterina (iapa, catea, pisica); tubara (pasari – in oviduct).
Din punct de vedere zootehnic avantajul insamantarii artificiale este ca se pot folosi cei mai valorosi masculi, iar numarul descendentilor unui mascul este mult mai mare decat in cazul montei.
Din punct de vedere sanitar-veterinar, prin aceasta practica se poate evita transmiterea bolilor si se combate sterilitatea (pot fi insamantate si femele cu afectiuni ale aparatului genital).
Din punct de vedere economic, numarul reproducatorilor masculi se reduce de 10-15 ori (cu lichidul seminal recoltat odata pot fi insamantate numeroase femele).
Numarul femelelor repartizatre unui mascul intr-un an difera cu specia, dar si sistemul aplicat .

Tehnica insamantarii artificiale cuprinde mai multe operatii:
– recoltarea spermei, de obicei, se executa cu vagina artificiala; principiul acesteia consta in reproducerea conditiilor din vagin (temperatura si presiunea potrivite si mediu alunecos in vederea aparitiei si mentinerii reflexelor sexuale);
– verificarea spermei (cantitate, calitate, capacitatea de fecundare a reproducatorului) se face in laborator;
– conservarea spermei (forma lichida – se pastreaza 3-4 zile; congelata sau liofilizata – se pastreaza timp nelimitat) pentru a fi folosita mai mult timp si chiar la distanta;
– insamantarea femelelor se executa in conditii de igiena si cu aparatura speciala.

In practica, prin insamantarea artificiala se urmareste realizarea fecunditatii sporite si desfasurarea fatarilor atunci cand se pot asigura conditii optime de crestere a tineretului. Planificarea fatarilor tot timpul anului imprima reproductiei caracter permanent, ceea ce se recomanda pentru taurine si in fermele mari de porci; pentru celelalte specii (oi si porci), reproductia are caracter sezonier, insamantarea facandu-se intr-un interval scurt de timp, pentru obtinerea de descendenti apropiati ca varsta.
Oricum, reproducatorii sunt verificati periodic.
Pentru sporirea fecunditatii si a prolificitatii se folosesc insamantarile repetate (in fermele de prasila; daca femelele se mai afla in calduri se repeta insamantarea la 10-12 ore), duble (in fermele de productie; la o ors se repeta insamantarea cu lichid seminal de la alt mascul; produsii obtinuti sunt mai vigurosi datorita electivitatii fecundarii) si dubla-repetata (in fermele de productie; datorita heterospermei creste viabilitatea descendentilor, iar prin repetare fecunditatea si prolificitatea cresc).
Cea mai importanta faza a reproductiei este fecundatia; se formeaza o noua fiinta, asigurandu-se baza ereditatii si vitalitatea descendentului.

Etapele fecundatiei sunt:
– asaltarea ovulei de un numar mare de spermatozoizi care produc degradarea stratului de celule ce o inconjoara;
– patrunderea selectiva a spermatozoizilor prin membrana ovulei;
– patrunderea unui singur spermatozoid in citoplasma ovulei; au loc procesele de asimilatie si dezasimilatie reciproca Þ oul.

La mamifere si pasari fecundatia este interna, iar la pesti externa.
O data cu fecundatia incepe gestatia, ce se incheie in momentul expulzarii fatului din cavitatea uterina; participa mama si fatul.

Etapele gestatiei sunt:
– ovulara = incepe segmentarea zigotului;
– embrionara = de la vidatie pana cand iau nastere organele embrionului, formandu-se anexele fetale si sacul vitelin; la sfarsit se formeaza placenta (mama-fat);
– foetala

Semnele probabile ale gestatiei sunt: modificarea conturului abdominal; edeme ale extremitatilor si a regiunilor abdominale inferioare; dezvoltarea glandei mamare; edemul organelor genitale externe.
Semnele sigure sunt insa miscarile fatului.
Oricum, toate aceste semne se evidentiaza la inspectia generala si prin palparea abdominala a femelelor gestante.
Daca dezvoltarea embrionului este intrerupta si acesta este eliminat inainte de termen, avem de-a face cu un avort, ce poate avea drept cauze bolile infectioase si contagioase (febra aftoasa, bruceloza), precum si hranirea si intretinerea necorespunzatoare a gestantelor.
Actul fiziologic de expulzare in mediul exterior a fatului viu (la termen) impreuna cu lichidul si invelitorile foetale se numeate fatare.

Fatarea poate fi: normala (la termen); distocica (patologica); spontana; provocata.
Semnele “prodomice” ale fatarii sunt:
abdomenul se lasa mult in jos;
– de o parte si de alta a cozii, adanciturile devin mai mari;
– baza cazii isi reduce rigiditatea (se poate ridica usor);
– vulva se tumefiaza.

Fatul se gaseste in pozitie normala daca este asezat longitudinal in bazin (cu trenul anterior sau posterior la intrarea in bazin).
Noului nascut i se taie cordonul ombilical, i se asigura si activeaza respiratia, i se usuca pielea si este dat la supt.
Functia de reproductie se masoara cu ajutorul indicilor de reproductie, care dau detalii asupra desfasurarii acesteia la individ sau grup de indivizi (vezi Indrumatorul de lucrari practice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *