clip_image004.jpg

Ce soi de porci sa crestem?

Este de preferabil sa se evite rasele de porci care gresc greu, care sunt ciolanosi, cu cap si picioare prea dezvoltate, cu par mare, gros si aspru si care nu mananca.

Soiuri de porci sunt multe, insa nu ne vom ocupa de toate. Este bine de retinut ideea ca sunt soiuri de porci care sunt caracterizati prin mai multa carne si mai putina grasime si soiuri de porci care se ingrasa mai mult, avand multa grasime si mai putina carne.

clip_image002

Din prima rasa prezentata, fac parte porcii englezesti numiti si porci de York. Acestia sunt de culoare alba, sau neagra, cu parul rar si subtire, cu capul mic, picioarele scurte, urechi potrivite, nasul carn si trupul lunguiet. Cresc repede, sunt mancasiosi si sensibili la frig. Este o rasa care da mai multa carne decat grasime. Carnea lor este frageda, su straturi bine deosebite de cele de grasime. Grasimea lor este tare.

clip_image004

Din soiurile care se ingrasa mult si repede, cel mai bun porc este cel asa-zis Mangalita, din zonele noastre. Este un porc de culoare alba sau neagra, cu parul cret, avand sub parul gros un altfel de par, asemeni pufului. Acesti porci au ratul drept si ascutit, capul mai mare ca la porcul de York, picioarele mai lungi, spinarea cam incovoiata, oasele subtiri si fragede. Sunt mancaciosi, au grasimea moale, iar bruma de carne ce se gaseste pe acesti porci, cand sunt de rasa curate si bine ingrasati, este plina de grasimea, fara insa ca aceasta sa fie asezata in straturi. O gasesti pretutindeni, ca un morman de grasime. Creste mai incet ca rasa York si nu este asa sensibil la interperii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *