1172844_lamb__1.jpg

Ce mananca oile

Ovinele sunt mamifere exclusiv ierbivore. Cele mai multe dintre ele prefera sa consume iarba. Cu toate acestea, exista si cateva rase de oi, in special cea grosier care este recunoscuta in lume datorita lanii din care se fac covoarele, prefera sa consume partile mai inalte si lemnoase ale plantelor.

Ovinele ca si caprele isi utilizeaza buzele si limbile pentru a selecta anumite parti din plante care urmeaza a fi mancate. De asemenea, oile u obiceiul sa pasca, lucru care nu este caracteristic caprelor. Oile au complexul digestiv compus din patru camere, acestea permitandu-le sa rupa celuloza din tulpini, frunze si invelisuri de seminte, in glucide. Atunci cand o oie paste, vegetatia este mestecata intr-o masa numita in termeni stiintifici bolus iar mai apoi trece prin reticul in rumen. Rumenul este un organ mare unde vegetatia fermenteaza. Organismele de fermentare includ bacteriile, protozoarele si ciupercile. Oile digera mult mai bine mancarea daca eset consumata cruda si mai ales dimineata. Mestecarea si digerarea hranei se poate face mult mai tarziu, chiar si a doua zi. Oile prefera sa rumege mai tarziu deoarece asa nu mai tin capul intr-o parte si nu sunt expuse la pradatori.

In timpul fermentarii rumenul produce un gaz care trebuie obligatoriu expulzat prin organism. In caz contrat gazul poate provoca tulburari ale organului, precum schimbarea brusca in dieta unei oaie. Dupa fermentare hrana va trece in reticul. Oile se alimenteaza din zi pana la amurg, oprindu-se foarte rar pentru a se odihni sau pentru a rumega mancarea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *