1215081_bunneh.jpg

Carentele vitaminice la iepuri

VITAMINA A

Carenta vitaminei A se reflecta asupra organelor vizuale , a sferei de reproductie si la rezistenta bolilor . Cei mai sensibili la aceasta carenta de vitamina A sunt iepurii cu parul alb . Aceasta carenta este cel mai des intalnita la iepuroaice , la care avitominoza le provoaca avort spontan .

VITAMINA B

Iepurii isi produc aceasta vitamina in cecum si de aceea nu se prea cunosc cazuri de lipsa de vitamina B .

VITAMINA E

Vitamina E alaturi de vitamina A este foarte importanta la aceaste animale . Carenta acestei vitamini provoaca leziuni ale asa-zisului pat de gestatie .

VITAMINA D

Din lispa acestei vitamine , iepurii pot face rahitism . Rahitismul este de fapt lipsa mai multor vitamine (vitaminele D , A, Ca si P ) . Apetitul iepurilor care sufera de rahitism este foarte capricios , iepurii avand stari de greata pasagere si diaree alternata cu constipatie . De la aceasta boala , iepurii se dezvolta foarte greu .

Tratamentul rahitismului nu este complicat si tine in special de alimentatie . Se va cauta sa se evite in alimentatia animalelor regimurile rahitogene , furajul iepurelui trebuie sa fie echilibrat cu acoperirea necesarului de vitamina D . Nu trebuie sa lipseasca din ratia zilnica a animalelor ,fanul de lucerna , taratele de greu , carbonatul si fosfatul de calciu .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *