1376695_chicken

Caracteristicile liniilor pentru carnea de pasare

Dintre rasele folosite pentru producerea broilerilor,cele mai bune rezultate pe plan mondial si in tara noastra le-au dat rasele:Plymouth-Rock,varietatea alba ca linie maternal si Cornish alb ca linie paterna.Isi maid au concursul,intr-o masura mai mica ,rasele :Sussex,Rhode-Island,New-Hampshire.

Puiul destinat productiei de carne este un hybrid dubli.Acesta este obtinut din doua linii Cornish,cu piele de culoare galbena so doua linii Plymouth-Rock alb.In plus,mai sunt daoua linii de Cornish cu pielea alba,care poate fi folosite cu aceleasi liniide Rock,pentru a obtine puii broiler cu piele alba.

Cei doi hibrizi produsi in urma lucrarilor de selectie sunt: Robro 69 si Robro 70.Parintii hibirizilor sunt investiti cu un potential genetic deosebit, probat atat prin performantele proprii, cat si hibridului Rorbro, performante realizate in mod constant.

Rasa Cornish.Parintii din aceasta rasa, utilizati in producerea hibrizilor pentru carne, au ca baza incrucisarea dintre doua lini pure, care au fost selectionate pentru viteza de crestere, comformatie, vitalitate si rezistenta la boli.

Caracteristici: penaj de culoare alba, creasta mica-batuta, iar cca 10% din exemplare au creasta simpla, sintata; pielea si picioarele au culoarea galbena; culoarea pufului la pui este alb-galbui; imbracarea cu penaj este rapida.

Rasa Rock.Liniile pure materne sunt selectionate pentru: productie de oua, eclozionabilitate, viteza de crestere, conformatie corporala; rezistenta la boili.Gainile Rock-parinti, folosite pentru obtinerea hibrizilor de carne intrunesc toate calitatiile liniilor pure.

Caracteristici:penaj de culoare alba, cresta simpla dintata, culoare pielii si a picioarelor galbena, culoarea pufului la pui este alb-fumurie, care albeste la varsta de 2-3 saptamani, imbracarea cu penaj este rapida.Performantele in productie ale parintilor si hibrizilor sunt redate in tabelele.

Se lucreaza la obtinerea unui nou hybrid de carne Robro 84.La liniile participante, de Cornish si Rock, se face selectie pentru:

-viteza de crestere si conformatia corporala;

-conversia furajului;

-productia de oua si eclizionabilitatea;

-rezistenta la boli.

De asemenea, s-a obtinut hibridul Mini-Robro prin inlocuirea liniilor de Rock normal cu Mini-Rock.acest hybrid este omologat si participa cu cca 20% la carnea de broiler autohtona.Broilerul produs din parinti mini este usor inferior ca greutate, comparative cu cel obtinut din parinti normali.Mini Robro a participat la testul international din Franta, unde a realizat o greutate de 2400g la 56 zile, un consum specific de 2,2 si mortalitatea de 3,3% performante deosebit de bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *