983609_bees_flying_in_blue_sky.jpg

Bolile si daunatorii albinelor

La albine se pot intalni: boli bacteriene (loca europeana si americana, paratifoza si septicemia), boli virotice (puietul in sac, paralizia albinelor, boala neagra), boli micotice (puietul varos, puietul pietrificat si mela-noza), boli parazitare (nosemoza, amibioza, acarioza, varrooza, brauloza, galerioza), boli necontagioase (puiet racit, diaree, anomalii la matci), intoxicafii de na-tura diversa, paraziti si alti daunatori.

Dintre toate bolile, varrooza este considerata astazi principalul pericol, deoarece parazitul poate ataca toate stadiile de dezvoltare ale albinei. Aparitia ei a fost semnalata pentru prima data in Romania in anul 1975. In LCD. Apicultura s-au realizat mai multe preparate pentru prevenirea si combaterea acestei boli. Mentionam ca Institutul realizeaza, de fapt, intregul necesar la scara nationala privind productia medicamentoasa pentru prevenirea si combaterea bolilor si daunatorilor la albine.

Masuri pentru exploatarea judicioasa a bazei melifere. (Organizarea si practicarea stuparitului pastoral)

Stuparitul pastoral este o metoda de sporire a pro-ductiei apicole prin deplasarea stupilor in diferite zone, in vederea valorificarii succesive a mai multor culesuri.

Pentru atingerea scopului propua – productie apicola eficienta – este necesar ca totul sa se realizeze cat mai economic. Aceasta inseamna o cantitate cat mai mare de miere-marfa si alte produse apicole si cheltuieli de tranaport cat mai reduse. Este necesar sa se urmareasca evitarea pierderilor de albine pe timpul transportului. Actiunile de polenizare dirijata cu albine la speciile vegetale entomofile pot avea impact economic pozitiv atunci cand se realizeaza pe baza de contract. In a.U.A., Canada, Australia a.a. cererea pentru polenizarea cu albine este in crestere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *