469726_ostrich_1_thumb.jpg

Bolile bacteriene la struti

Principalele cauze ale aparitiei acestui tip de boli la struti sunt igiena la depozitarea oualor, la incubare sau la ecloziune.

Pneumonia apare la struti din cauza incubatiei incorecte. Agentii patogeni responsabili sunt: E. Coli si Klebsiela. Pneumonia afecteaza puii din ou care mor sau scad procentul de ecloziune. Simptomele la puii mici sunt tusea si respiratia greoaie. Daca se observa aceste simptome din timp, acestea se pot trata cu ajutorul antibioticelor. La adulti printre simptomele pneumoniei se numara slabirea organismului si o stare de disconfort. In cazul pneumoniei singurele de ajutor sunt antibioticele si igiena.

Coli-enterita este o boala provocata de o incubatie neadecvata. Printre cauzele care provoaca aceasta boala se numara si hrana contaminata, schimbarea brusca a furajelor,igiena necorespunzatoare in timpul procesului de incubatie. Agentul patogen responsabil este tot E.Coli. Simptomele coli-enteritei la struti sunt: diareea, fecale de culoare deschisa, fecale cu sange. Produsul toxic rezultat din metabolismul bacteriei provoaca otravirea sangelui care provoaca o moarte subita la struti. La autopsie se poate observa un intestin subtire si rosiatic, un lichid laptos in abdomenul strutului. In cazul coli-enteritei se poate incerca un tratament cu Baytril dar, din pacate, in cele mai multe cazuri, este mult prea tarziu. Ca o masura de prevenire: scaderea PH-ului apei de baut la struti.

Otravirea sangelui este frecventa la puii de strut fiind cauzata de Coli-enterita pe care am descris-o mai sus. In urma autopsiei se poate observa la strut un ficat marit, plamani plini de lichid si carcasa de culoare inchisa. Si in cazul acesta doar igiena si antibioticele pot fi de ajutor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *