1086362_cow.jpg

Boala limbii albastre

Boala limbii albastre este o boala pe care o fac vacile si oile in general . Boala mai este denumita si blue tongue , denumire care in limba engleza inseamna limba albastra si primul caz de imbolnavire a vitelor de aceasta boala , a fost semnalat in Marea Britanie , englezii dand si numele bolii .

La vaci , boala limbii albastre se manifesta prin febra ridicata , umflarea extrem de tare a capului si a limbii lor , care in majoritatea cazurilor , devine albastra , dupa cum se denumeste si boala .

Boala este de origine infecto-contagioasa , nu este transmisibila la om si nici nu se poate trata . Animalele care sufera de aceasta boala , vor trebui sacrificate de ingrijitorii de vaci .

In Romania , boala vine in majoritatea cazurilor din importurile cu animale din strainatate .

Boala se transmite de la insectele care inteapa sau sug sange , insecte cum ar fi tantarii , mustele , paduchii , purecii , etc .

Boala este extrem de periculoasa , vacile care prezinta aceste simptome nu se pot trata si mor la 30 de zile dupa aparitia acestora .

Pentru a se preveni aceasta boala , crescatorii de vaci trebuie sa respecte conditiile de igiena necesare ingrijirii animalelor , sa le asigure vacilor un adapost ferit de insecte si daca descopera o singura vaca cu simptomele bolii , sa o sacrifice imediat .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *