1228129_baby_lamb.jpg

Bazele biologice ale cresterii si dezvoltarii animalelor

Organismele vii sunt produsul interactiunii dintre baza ereditara si mediul în care aceasta s-a dezvoltat. In aceasta interactiune, uneori predomina factorii legati de baza ereditara (în acest caz organismele având un accentuat conservatism ereditar), alteori predomina factorii de mediu (organismele au ereditatea zdruncinata).

Din momentul formarii lor (faza de zigot), organismele vii trec prin procese complexe pâna la transformarea în indivizi adulti (ontogeneza).

Cresterea si dezvoltarea (vezi Indrumatorul de lucrari practice) sunt cele doua laturi calitativ distincte ale procesului de ontogeneza. Acestea se desfasoara diferit în functie de factorii care le influenteaza, iar în privinta posibilitatilor ce exista în ritmul desfasurarii lor se deosebesc urmatoarele situatii:

– crestere rapida si dezvoltare înceata (se remarca sporirea rapida a masei corporale si ritmul lent de desfasurare a transformarilor calitative). Se doreste aceasta situatie pentru animalele de carne si grasime, ce pot realiza sporuri mari daca sunt supuse îngrasarii timpurii;
– crestere si dezvoltare rapide (aceste conditii le îndeplinesc animalele precoce);
– crestere lenta si dezvoltare rapida (masa corporala sporeste lent, iar dezvoltarea se realizeaza rapid).Vacile de lapte si gainile ouatoare îndeplinesc aceste conditii;
– crestere si dezvoltare lente (aici se încadreaza animalele tardive, cu valoare economica redusa).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *