e0b1d6c00778b0d1415de22b22ad0f2b_berindei_artBig.jpg

Ziua verde a cartofului

Editia a XXXIV-a a Simpozionului national „Ziua verde a cartofului”, desfasurata in 8 iulie la Covasna, a dovedit inca o data ca acest judet poate fi considerat etalon al dezvoltarii culturii cartofului in Romania
Initiatorul istoric al simpozionului, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ) Brasov si Federatia Nationala Cartoful din Romania (FNCR) au fost principalii organizatori.
Din grupul organizatorilor au mai facut parte: Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof Targu Secuiesc (SCDC), firmele Romion Agri & Co SRL Zabala, Solfarm SRL Sfantu Gheorghe, Agrowest SRL Cernat, Biofarm SRL Targu Secuiesc si Agrico M SRL Targu Secuiesc, care au si gazduit expunerile tematicii simpozionului: „Cartoful – materie prima pentru industrializare”.
Ruptura dintre cercetare si productie, adancita de nepasarea Guvernului
S-a remarcat, inca o data, ca in judetul Covasna cartoful este unul din motoarele economiei locale. Investitiile realizate sau in curs de realizare sunt deosebite atat la nivelul tehnologiei din camp, dar mai ales la nivelul depozitarii si prelucrarii cartofului.
Managementul culturii este o preocupare permanenta, moderna, de perspectiva. Firmele importante au viziuni clare. Investitile demonstreaza ca, cel putin in Covasna, cartoful poate sa aiba un viitor bun.
Din pacate, singura Statiune de Cercetare din zona, inca activa – SCDC Targu Secuiesc – nu beneficiza de sprijinul Statului pentru a fi la nivelul de competenta al producatorilor privati. Expunerea directorului Statiunii, dr. ing. Luiza Mike, a fost tulburatoare.
Desi se poate lauda cu realizari deosebite in ultimii ani prin crearea de soiuri noi, de tehnologii si proiecte, lipsa investitiilor si ignoranta Guvernului – amanarea discutarii Legii cercetarii, pierderea terenului agricol, nefinantarea poiectelor, salarii necompetitive s.a. – pot duce, aproape inevitabil, la falimentul, in primul rand moral, al acestei institutii.
Directorul INCDCSZ, dr. ing. Sorin Chiru, a confirmat lipsa de preocupare a Guvernului in acest sector, dar si-a exprimat optimismul ca nu e prea tarziu sa se intervina, mai ales ca unele proiecte sunt sprijinite si de institutii Europene. Problema de fond este insa aceasta ruptura intre cercetare si productie: firmele private se dezvolta in paralel cu alte metode, importa tehnologie, soiuri, know-how, pe cand cercetarea a ramas la stadiul anilor ‘90.
Depozitul societatii Biofarm, cu tehnologie vestica de monitorizare a factorilor de pastrare asistata de calculator, instalatiile de prelucrare si de ambalare de aici sunt, parca, din alta tara. La fel si tot ce s-a vazut la Agrico M SRL, unde investitiile moderne au capatat o amploare deosebita, bine corelate cu capacitatea de productie. Aceasta firma este o adevarata bijuterie de tip occidental. Solafarm SRL exceleaza in tehnologia de productie, campurile de cartof arata exceptional, promitand randamente superioare.
Romulus Oprea, managerul firmei Romion Agri &Co si presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cartof din Covasna a incantat participantii cu colectia de soiuri si cu noua sa investitie in depozitul de cartof.
Din partea procesatorilor de cartof a fost remarcata prezenta firmei Intersnack Brasov, una din putinele firme specializate care sunt mereu alaturi de fermieri cu imputuri, tehnologie si contracte de preluare a productiilor. Faptul ca aceasta firma isi dezvolta capacitatile de productie este o mare speranta pentru fermierii din zona.

sursa: revista-ferma.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *