Sisteme de agricultura conventionala

Aceste sisteme sunt caracterizate prin specializarea si intensificarea puternica a activitatii agricole si minimizarea costurilor de productie. Ingrasamintele minerale si pesticidele sunt folosite pe scara larga la culturile de camp, dar si in horticultura, viticultura, legumicultura (Codul bunelor practici agricole-2002).

Adesea, sectorul zootehnic nu este componenta a activitatii fermei agricole si de aceea ierburile perene nu sunt incluse in sistemul de rotatie a culturilor, desi au o mare importanta pentru imbunatatirea si conservarea fertilitatii solului.

Materialele organice reziduale care provin de la animale (gunoiul de grajd, namolul de la porci, etc.,) si cele de origine vegetala trebuie aplicate ,de regula, pe terenurile agricole chiar daca sunt o sursa bogata de elemente nutritive pentru culturi si in acelasi timp de protectie a solului impotriva degradarii.

In asolamente predomina doar anumite plante, cu precadere cele cerealiere si tehnice, cea mai raspandita fiind monocultura (de porumb pentru boabe) si rotatia de doi ani porumb si grau, cu aplicarea unor doze mari de ingrasaminte minerale si alte substante chimice pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Lucrarea solului este intensiva, fiind adesea folosite masini de mare capacitate care, mai ales in conditii de irigare, intensifica riscul de degradare si poluare a mediului inconjurator Astfel de unitati agricole, au ca si scop major obtinerea unui profit maxim, fiind minimizata protectia resurselor mediului inconjurator. Sunt organizate ferme mari, concentrari de terenuri si procese de productie, de capital si forta de munca, conditiile sociale de viata ale mediului rural sunt in mare masura neglijate. Agricultura in aceste conditii, reprezinta doar o afacere economica in mediu rural fara a acorda atentia necesara omului si protectiei mediului.

Cercetarea si dezvoltarea tehnologica in acest tip de sistem agricol, nu au influenta puternica asupra protectiei si conservarii resurselor si de aceea nu corespund unei dezvoltari durabile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *