Protejarea denumirilor produselor

fermier-ss Ministerul Agriculturii, Padurilor si a Dezvoltarilor Rurale a emis o lege normativa privin protejarea denumirilor produselor agricole si alimentare traditionale. Conform acesteia, de la data de 15 noimebrie 2007 produsele traditionale romanesti vor fi trecuta impreuna cu denumirile lor pe o lista.

Lista documentelor ce trebuie sa fie depusa Ministerul Agriculturii, Padurilor si a Dezvoltarilor Rurale trebuie sa includa mai multe acte, dintre care cel mai important este un caiet de sarcini. In aceasta lista trebuie sa fie specificat clar numele produsului alimentar in cauza, materiile prime din care este obtinut, dovada ca produsul este originar si din care parte a tarii provine. De asemenea, in acest caiet trebuie sa fie mentionata metoda de obtinere a produsului, legatura sa dintre mediul geografic si calitatile pe care produsul le contine, numele producatorului, din ce zona provine si cate produse de acest fel a mai fabricat de-a lungul timpului. Experienta producatorului este unul dintre cele mai mari avantaje.

Pentru a se emite aceasta lege s-a dat o ordonanta de urgenta. Legea a aparut in Monitorul Oficial al Romaniei la data de 30 octombrie 2007 si prevede procedura de inregistrare si de verificare a documentelor pentru dobandirea protectiei geografice sau denumirea de origine a unui produs original traditional din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *