stockphoto15886655rawsugar.jpg

Organizari viitoare ale organizatiei pietei zaharului

Obiective OCP

1. Asigurarea unei oferte constante de zahar si protectie a pietei Europene de fluctuatiile extreme ale pretului

2. Realizarea unui sector mai competitiv care sa reziste competitiei internationale

3. Asigurarea unui standar de viata ridicat fermierilor

4. Respectarea standardelor de calitate

5. Cresterea competitiei pentru asigurarea unui pret accesibil si diversificarea gamei de produse zaharoase

6. Cresterea transparentei pietei

Organizarea si functionarea propriu-zisa a pietei de zahar

Avand in vedere prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, la data aderarii, Statul Roman va avea calitatea de contribuitor la bugetul Uniuni Europene.

Una din resursele bugetului comunitar o constituie contributia asupra productiei de zahar si izoglucoza. In consecinta, Romania are obligatia de a institui un sistem de calcul, colectare si control asupra acestei contributii.

Pentru functionarea corecta a politici agricole comune, a fost necesara organizarea comuna a pietei in sectorul zaharului si a izoglucozei.

In cazul acestei organizari este introdus un sistem de cote pentru productia de zahar si izoglucoza, care permite asigurarea de o maniera corecta si eficienta a plati integrale a costurilor de lichidare, a surplusurilor rezultate din raportul dintre productia comunitara si consum, chiar de catre producatori si respectarea obligatiilor asumate de Comunitate in temeiul acordurilor incheiate cu Organizatia Mondiala a Comertului.

Gestionarea cotelor de productie a zaharului este o atributie determinata in Regulamentul Consiliului nr.1260\2001 privind organizarea comuna a pietei zaharului.

In sectorul zaharului, cotele de productie se acorda fiecarei intreprinderi pe baza principiului productiei reale a acesteia, pe parcursul unei anumite perioade de referinta.

In ceia ce priveste garantarea principiului raspunderi financiare este introdus un sistem de autofinantare prin contributiile producatorilor, realizate prin plata unor contributii la productia de zahar si izoglucoza, diferentiata pe cote.

Aceasta contributie asupra productiei de zahar si izoglucoza face parte din categoria resurselor proprii traditionale ale bugetului comunitar, venituri care apartin acestuia, desi sunt colectate de statele membre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *