Norma din anul 2009

tanar-fermier-300x180 Guvernul Romaniei a aprobat in anul 2009 o norma cu privire la animalele de reproductie de rasa pura din specia bovina. Aceasta spune ca:

Animalul de reproductie de rasa pura din specia bovina inseamna orice bovina, inlusiv bivol, ai carei parinti sau bunici sunt inscrisi sau inregistrati intr-un registru genealogic al aceleiasi rase si care este ea insasi, fie inscrisa, fie inregistrata si poate fi inscrisa si inregistrata in acest registru. Regitrul genealogic inseamna orice arhiva, regitru sau baza de date care este tinut de o organizatie sau o asociatie a crescatorilor, acreditata de catre autoritatea competenta si in care animalele de reproductie de rasa pura si din specia bovine, dintr-o anumita rasa sunt inscrise sau inregistrate, cu mentionarea ascendentilor lor.

Autoritatea competenta se asigura ca din motive zootehnice nu sunt interzise, restrictionate sau impiedicte, urmatoarele: schimburile intracomunitare cu animale de reproductie de animale de rasa pura din specia de bovine, schimburile intercomunitare cu material seminal, cu ovule si embrioni provenite de la animalele de reproductie de rasa pura din specia bovine.

Organizatiile sau Asoiatiile de crescatori acreditate de autoritatea competenta nu se pot opune inscrierii in registrele lor genealogice a animalelor de reproductie de rasa pura din specia de bovine provenite dintr-un alt stat membru, cu conditia ca ele sa indeplineasca normele mentionate mai sus. De asemenea, aceasta va intocmi si va mentine o lista de organisme, asa cum este absolut necesar si dupa cum spune legea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *