stockphoto16694299splendaandequalartificialsweeteners.jpg

Legislatia Uniuni Europene privind piata zaharului

UE renunta la40 de ani de protectionism, astfel ca in urmatori 4 ani pretul zaharului va scadea cu 36 de procente si nu cu 39 %. Acesta este consensul-surpriza la care au ajuns ministri agriculturii din UE, dupa ce initial au intampinat cu ostilitate compromisul propus de presedentia britanica a Uniunii. Pentru schimbarile privind controversatele reforme ale regimului zaharului ,fermierii europeni vor fi compensati pentru 64,2 % din pierderile lur si vor avea acces direct la 7,5 miliarde euro din fondurile structurale. Decizia, care vine in sprijinul recentei hotarari ale Organizatiei Mondiale a Comertului, reprezinta o lovitura pentru fermierii europeni. Desi au existat tari care s-au opus acestei intelegeri formale si nici unul dintre participantii la reuniune nu s-a declarat in totalitate multumiti, in ansamblu propunerea s-a bucurat de o larga sustinere.

Comisia Europeana pentru comert, Peter Manderson, spune ca intelegerea trimite un mesaj politic pozitiv inaintea discutiilor din cadrul OMC ce au avut loc la Heng Kong.

Nu de aceeasi parere sunt insa cei direct implicati.”Credem ca va fi dificil pentru fermierii nostri sa vanda la acest pret”, este de parere Asociatia fermierilor europeni, COPA, care crede ca dupa scaderea pretului doar cele mai competitive companii vor mai ramane pe piata.

Sefa Departamentului Granelor, Marie-Christine Riberia,spune ca fermieri au salutat accesul direct la fondurile structuralesi cererea comisiei de monitorizare a importurilor. Desi crede ca nu vor exista proteste in viitor,ea considera ca COPA va face presiuni asupra comisiei in privinta unor reguli extrem de clare de tranzitie.

Potrivit unui purtator de cuvant al unui pare producator de zahar, profiturile vor scadea. Oxfam, un ONG ce militeaza pentru un comert corect, este de parere ca acest acord ii ignora pe micii producatori de zahar din tarile aflate in curs de dezvoltare. “Comisia a pus in joc multi bani pentru ca tarile UE sa semneze acest acord, dar in acest fel abandoneaza unele dintre cele mai sarace tari”, este de parere seful Oxfarm Bruxelles Morago.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *