Legea si ordinul care privind despagubirile

693453_vendedor_de_quesos_de_cabra__3Guvernul Romaniei a adoptat legea cu numarul 381/2002 si ordinul 419/2002 care prevede acordarea despagubirilor in caz de calamitate. Aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.

Conform acestei legi sunt considerate calmitati naturale pierderile calitative si cantitative de recolta, mortalitatea sau sacrificarea de necesitate a animalelor, produsa printr-o manifestare distructiva a a unor fenomene naturale sau a unor boli, pe areale extinse. Din categoria fenomenelor naturale si a bolilor care genereaza calamitati naturale se numara: seceta excesiva si persistenta in timp, care afecteaza terenurile neirigate, inundatiile din revarsari de rauri sau de la alte ape curgatoare si ruperi de baraje, ploile abundente si de durata, temperaturile excesiv de scazute sub limita biologica de rezistenta a plantelor, stratul gros de zapada care produce pagube in sectorul vegetal si animal, topirea brusca a zapezilor care provoaca inundatii, revarsari de rauri, baltoace mari, potopuri, uragane, precum si alte dezastre si catastrofe produse pe areale extinse.

Pentru aplicarea prevedirilor acestei legi, prin bugetul de stat se va aloca Ministerului Agriculuturii, Padurii si Dezvoltarilor Rurale o suma destinata despagubirii producatorilor agricolisi subventionarii primelor de asigurare, ca urmare a efectivelor negative ale fenomenelor naturale si ale bolilor. Sumele constituite sunt utilizate pentru despagubiri banesti acordate producatorilor agricoli, persoane fizice si juridice care au suferit pagube mari produse de fenomene naturale sau boli, se efectueaza numai pentru culturile agricole, animalele sau pasarile, familiile de albine si pestii care au fost asigurati in acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *