Legea privind regulile de sanatate publica

fermier_porumb In prezenta lege adoptata de Parlamentul Romaniei se stabilesc reguli privind recoltarea, transportul, comercializarea, prelucrarea si folosirea ciupercilor din flora spontana in alimentatie, precum si achizitionarea acestora.

Comercializarea, recoltarea, precum si utilizarea ciupercilor din flora spontana in alimentatie sunt permise numai dupa ce au fost controlate si stabilite ca fiind comestibile de catre un inspector specilizat in domeniul sanatatii publicii si epidemii, denumit in continuare inspector de specialitate si care elibereaza un certificat de calitate. Aprecierea calitatilor ciupercilor din flora spontana, culese in scopul uscarii, se face in stare proaspata. Sortarea si ambalarea ciupercilor uscate pot fi facute numai sub supravegherea unui inspector de calitate.

Ciupercile pot fi comercializate in pietele de desfacere angro, pietele si halele desemnate in acest scop de catre autoritatile locale, denumite in continuare piete, in acele unitati comerciale in a caror autorizatie de functionare cuprinde si desfacerea ciupercilor, in alte locuri desemnate in acest scop de catre autoritatile locale. Ciupercile vor fi comercializate pe specii si numai separat de alte marfuri si produse. Ciupercile proaspete din flora spontana se vor comercializa numai vrac, iar cele uscate numai ambalate. In cazul comercializarii unor anumite ciuperci care sunt comestibile conditionat, stocul respectiv va trebui sa poarte la loc vizibil inscriptia referitoare la conditiile de consum.

Vanzatorul este obligat sa prezinte inspectorului de specialitate, inainte de inceperea vanzarii, intregul stoc de ciuperci culese si destinate vanzarii, pentru aprecierea calitatii acestora si daca se afla pe lista ciupercilor admise pentru comercializare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *