Dipladenia

Numele acestei plante foarte otravitoare, originara din zonele tropicale sud-americane, inseamna “glanda dubla” – asase numea inainte; toate partile plantei sunt otravitoare. Arbust agatator, delicat, are ramuri subtiri, frunze verzi, stralucitoare si flori captivante in forma de trompeta albe, roz sau purpurii; sunt foarte frumoase pe un suport pe care se poate catara.

Dipladenia are nevoie de un loc luminos, neinsorit, cu umiditate crescuta a aerului, la temperatura camerei sau mai cald, iarna la 18 garde Celsius. Din aprilie pana in august se uda regulat cu apa calda, moale si se fertilizeaza o data la 1-2 saptamani. Dupa perioada de inflorire se uda mi putin; perioada de reapus vegetal iarna; se transplanteaza primavara devreme.

Inmultirea prin butasi-segment in rasadnite.

Specii

Dipladenia sanderi “Rosea”: flori mari, roz si galben inauntru; “Rubiniana”: rosu trandafiriu puternic. D. Splendens: flori de pana la 10 cm, albe in afara, rosu-rozaliu inauntru. D. boliviensis: flori albe si galben-portocaliu inauntru.

Sugestie

Ca planta tropicala care prefera umiditatea crescuta a aerului dipladenia isi aduna frunzele daca aerul e prea uscat. Este periculos pentru sanatatea lor daca este invadata de paduchi lanosi si testosi,

precum si de afide.

Pesticidele deterioreaza solul

Glifosat, ingredientul cheie utilizat in producerea de pesticide, este direct raspunzator de deteriorarea grava a solului si radacinilor plantelor tratate.
Boala radacinii fungice s-a raspandit in randul culturilor agricultorilor din Romania care utilizeaza pesticide, in special seminte modificate genetic.
Porumbul si soia modificate genetic reprezinta un procentaj considerabil a culturilor agricole din Romania. Cu atat de multi fermieri din Romania acum dependenti de pesticide pe baza de glifosat si seminte modificate genetic, implicatiile pe scara larga in privinta ciupercilor din sol sunt inevitabile, astfel incat o ciuperca rezistenta ar putea devasta culturi intregi.
Cercetarile au relevat, de asemenea, ca mult controversatele culturi modificate genetic, nu oferta un randament considerabil mai mare decat culturile conventionale, in ciuda faptului ca unul dintre punctele-cheie de vanzare ale producatorilor de seminte modificate genetic si pesticide este productivitatea net superioara. Deficientele nutritive legate de problemele bolilor radacinii plantelor sunt cel mai probabil un factor de limitare a productivitatii.
Printre preocuparile crescande asupra utilizarii masive a pesticidelor pe baza de glifosat sunt apelurile oameniilor de stiinta cu privire la riscurile pentru sanatatea umana si animale, inclusiv cancer, probleme de fertilitate, malformatii congenitale, leziuni de organe si tulburari neurologice.
Merita sa ne punem sanatatea in pericol pentru o productie mai mare, dar nesanatoasa pentru noi si natura?

Mammillaria

Una dintre cele mai indragite cactacee este Mammillaria raspandita din Mexic pana in Columbia. Se recunoaste prin coastele sale care setermina papile rotunde obisnuite sau cu muschii si a caror aranjare este foarte variabila. Si tepii sunt foarte diferiti in forme si culori. Sub varf se formeaza o cununa bogata de flori mici, albe, galbene, roz sau rosii. Mammillaria formeaza multi muguri si dau pernite, care tind sa creasca in forma de pieptene; in jurul bazei plantei se formeaza adesea pante tinere.

Mammillaria se simt cel mai bine in sere reci, vara au nevoie de aer, luminozitate, caldura si soare, cele cu tepi mai desi de mai mult soare decat cele verzi sau fara tepi. Iarna se tin intr-o incapere racoroasa, luminoasa, aerisita si uscata.

Vara se uda de jos cu apa moale, calda, iarna se tin uscate; daca e necesar, dupa inflorire se transplanteaza in pamant de cactacee.

Inmultire prin lastari sau seminte.

Specii si soiuri

Mammillaria zeilmanniana: ce mai frumoasa specie, tepi desi si albi, peri fini, flori roz inchis, infloreste vara. M. bocasana (cactus de pajiste): tepii sunt indoiti in forma de carlig. M. plumosa (cactus pufos): tepi fini, infloreste iarna, de aceea are nevoie de mai multa caldura la iernat. M. vaupelii “Cristata” are aspect de pieptene, fiind format din numeroase bucle tepoase. M. wildii, mammillaria lui Wild: tepi foarte frumosi. M. prolifera: indestructibil.

Rozatoarele in agricultura

O problema serioasa pentru agricultori o reprezinta prezenta rozatoarelor in case, grajduri, hambare si alte structuri.

Fermierii sunt invadati de sobolani si soareci de camp care prospera in zonele arse de incendii, in zone unde sunt foarte putine animale de prada. Cu vegetatie in plina crestere, soarecii au parte de o sursa de hrana de mare si se reproduc intr-un mod alarmant.

De-a lungul timpului au fost raportate cazuri de rozatoare care au ros cabluri din jurul casei precum si din masini parcate, atat in aer liber cat si in garaje. Iar acest lucru reprezinta un real pericol de avarii ale utilajelor agricole.

Mijloacele posibil de a fi luate in considerare pot reprezenta o pisica sau un caine care a fost instruit sa fie un “prinzator de soareci”. In cazul pisicii nu este nevoie, aceasta indelitnicire fiind nativa. Alte mijloace de combatere a rozatoarelor pot fi capcane cu momeli sau substantele chimice, precum binecunoscutul grausor pentru sobolani.

Daca aceste sugestii nu functioneaza , atunci contactati un exterminator profesionist cu experienta specifica in controlul rozatoarelor.

Notocactus

Aceste cactacee dragute bogate in flori durabile, originare din America de Sud, au coaste scindate transversal si tepi foarte diferiti, care de multe ori atrag atentia. In apropierea crestetului se formeaza flori mari, de cele mai multe ori galbene chiar si la plantele tinere.

Notocactusul prefera primavara si vara un loc luminos, dar ferit de bataia directa a soarelui, se poate tine vara in camera sau in aer liber; iarna se tine intr-o incapere racoroasa, uscata cu temperatura care sa nu scada sub 10 grade Celsius.

Vara se uda regulat cu apa statuta, vara se tine uscata. Vara se fertiliseaza o data la doua saptamani cu ingrasamant pentru cactacee sarac in azot; cand este nevoie se transplanteaza in pamant hranitor pentru cactacee.

Inmultire prin seminte.

Specii

Notocactus apricus: specie mica. N. concinnus: cu tepi galbeni sau rosietici. N. leninghausii: flori galbene matasoase, tepi desi, crestetul se indreapta catre lumina. N. uebelmannianus: sfere de pana la 17 cm in diametru, flori galbene pana la rosu inchis.

Tractoare fara sofer

Sigur, asta nu-i o provocare uriasa pentru inginerii japonezi de la Yanmar. La aniversarea centenarului companiei japoneze Yanmar, inginerii au simțit ca era timpul pentru domeniul agriculturii conservatoare. Astfel au creat un prototip de tractor agricol senzational.
Conceptul YTO1 Tractor beneficiaza de cea mai avansata tehnologie, fiind creat sa fie un echilibru de intre functionalitate si aspect. De exemplu, compartimentul motor a fost semnificativ redus si cabina largita, avand o forma rotunjita a parbrizului in scopul de a maximiza câmpul vizual al soferului.
De altfel, ti-ai dat seama ce e in neregula cu aceasta imagine ?
In cazul in care ai remarcat, nimeni nu conduce tractorul. Yanmar este inca in procesul de dezvoltare al unui “sistem de lucru fara pilot”, care va permite unei singure persoane sa controleze simultan doua tractoare. Yanmar spune ca acest lucru poate fi eficace in combinarea unor activitati agricole, cum ar fi aratul si semanatul in acelasi timp pentru o mai mare productivitate.
Cu toate acestea , reprezentantii Yanmar cu siguranța nu par pregatiti sa faca unele schimbari mari la cum va arata agricultura viitor. La anunțarea lansarii prototipului au precizat ca un modelul YT01 va fi produs in masa in anul 2015. Pana atunci vor dezvolta tehnologia pentru controlul soferului simultan pentru cele doua tractoare. Aceasta tehnologie va fi utilizata si in alte industrii, precum constructii.

Tradescantia

Tradescantia, din familia commelinaceelor, este denumita duparitmul ei de crestere. Poate sa infloreasca si pe neobservate. Planta decorativa americana foarte indragita, avand numeroase soiuri, este cunoscuta pentru frunzele sale frumos colorate si desenate, este usor de intretinut si nu este pretentioasa. Cu lastarii sai taratori sau atarnatori, tradescantia este o ideala planta suspendata sau potrivita pentru acoperirea solului.

Plantele cu frunze verzi trebuie sa stea intr-un loc luminos, cele cu frunze colorate intr-unul foarte luminos, dar neinsorit, la temperatura camerei; iarna, intr-unul ceva mai racoros. Se uda moreat, dar regulat, cu apa calda, iarna planta tinandu-se mai uscata. Vara se fertilizeaza saptamanal.

In locul transplantarii se reinnoieste prin butasi, care fac fara probleme radacini. Daca sta in curent, este posibil sa se umple de paduchi de plante.

Specii si soiuri:

Tradescantia albiflora: are frunze cu triatii longitudinale si flori albe, dungat cu argintiu (Rocheford’s silver, Albovitata), frunze tricolore (Tricolor) frunze galbui (Aureovittata).

Tradescantia blossefeldiana: sunt acoperite de peri, partea inferioara a frunzelor fiind rosie: Variegata (verde-alb-crem-roz).

Tradescantia fluminensis: Quicksilver si Variegata – sunt dungate in alb si verde.

Tradescantia pallida: Purple heart – au lastari de un violet inchis.

Sugestie: Tradescantia infloreste din aprilie pana in septembrie, este usor de intretinut si se inmulteste usor.

Ce este permacultura?

Ce este Permacultura ?

Permacultura este un cadru inovator pentru crearea unui sistem agricol durabil si eficient.
Este o metoda practica de a dezvolta sisteme de armonioase din punct de vedere ecologic, eficient si mai ales productiv, care pot fi folosite de oricine, oriunde.
Gandind problema cu atentie la modul in care folosim resursele noastre – alimente, energie, adapost si alte materiale si nevoile nemateriale, este posibil sa obtinem mai mult, utilizand mai putin. Putem fi mult mai productivi cu mai putin efort, putem culege beneficii pentru mediul nostru si pentru noi insine, acum si pentru generatiile viitoare .

Aceasta este esenta permaculturii: proiectarea unui mod ecologic de viata – in gospodariile noastre, gradini, comunitati si ferme. Acesta este creat prin cooperarea cu natura si grija pentru pamantul si oameni.

Permacultura nu este exclusiva. Principiile si practicile sale pot fi folosite de oricine, oriunde : in apartamente de bloc, in jardiniere, in ferme, in curti si gradini, in gospodarii, chiar si in spatii cu deseuri.
Permacultura ne incurajeaza sa fim inventivi. Aceasta nu este o dogma sau o religie, ci un sistem de design ecologic, care ne ajuta sa gasim solutii la numeroasele probleme cu care ne confruntam, atat la nivel local cat si la nivel global..

Permacultura a fost denumita initial agricultura permanenta. Este adesea privita ca un set de tehnici de gradinarit, dar de fapt reprezinta o filosofie de design intregrat in agricultura, precum si o filozofie de viata. Tema centrala este crearea de sisteme umane, care furnizeaza necesarul pentru nevoile umane, folosind mai multe elemente naturale si inspirandu-se din ecosistemele naturale. Obiectivele si prioritatile in permacultura coincid cu ceea ce multi oameni vad ca cerintele de baza pentru durabilitate.

Permacultura abordeaza modul in care alimentele (vegetale) cresc, construirea ecosistemelor in mod armonios si minimizarea impactulului asupra mediului in acelasi timp. Principiile permaculturii sunt dezvoltate in mod constant si rafinat de catre oameni din intreaga lume, in diferite climate si circumstante culturale .

In curand vom aborda acest subiect tot mai des discutat.