Schlumbergera sau Craciunita, cactusul Craciunului

Craciunita care infloreste iarna este originara din padurile tropicale braziliene, unde creste epifit in arbori. Este puternic ramificata si are ramuri care atarna; florile cu simetrie bilaterala infloresc in multe nuante mirifice.

Craciunita are nevoie de un loc semi-umbrit; vara se poate scoate in aer liber; la sfarsitul lui septembrie se muta la caldura. Se stropeste frecvent, nu se rotestem repaus vegetativ dupa inflorire. In timpul perioadei de crestere se uda moderat cu apa moale, temperata si se fertilizeaza o data la doua saptamani cu ingrasamant pentru cactacee; toamna si iarna se uda putin. Se transplanteaza primavara dupa perioada de repaus vegetativ.

Inmultire prin butasi (cu ramuri mature).

Soiuri

Numerosi hibrizi in toate culorile de la alb la purpuriu; “Gold Charm”: soi galben.

Sugestie

Craciunita nu prea agreeaza, la fel ca rhipslidopsi-ul, rotitul des sau schimbarea frecventa a locului: reactioneaza prin caderea florilor si a mugurilor.

Zentedeschia Aethiopica sau Coada zmeului – Cala

Este o planta de mlastina sud-africana din familia raceelor. Are spadici galbeni si frunze netede de forma unei sageti late pe tulpunile erecte. Fiecare spadice este inconjurat de o spata alba, eleganta. Cala trebuie sa stea in timpul perioadei de crestere si de inflorire intr-o incapere luminoasa si racoroasa. Infloreste primavara devreme. Dupa inflorire are nevoie, ca si in locul sau de origine, de un repaos vegetativ si in aer liber, in timpul caruia mor frunzele.

Din mai pana in iulie se tine intr-un loc pe cat posibil in aer liber, insorit si in totalitate uscat.

Dupa repaosul vegetativ se transplanteaza, se uda abundent si se fertilizeaza saptamanal pana la inflorire.

Inmultirea se face prin separarea plantei.

Specii si soiuri:

Greengoddess: prezinta spata alb-crem si verde.

Zantedeschia Elliottiana: are flori galbene si frunze late in forma de inima.

Zantedeschia Rehmannii: la inceput este de culoare alb-liliaceu, apoi mov-purpuriu.

Ixora Coccinea

Ixora este o planta deosebit de frumoasa, dar nu foarte usor de intretinut. Exotica, frumos mirositoare, de cele mai multe ori cu flori rosii, este originara din India, iar genul sau contine mai mult de 20o de specii. La tropice se intalneste adesea sub forma de arbust bogat in flori sau ca arbore de talie mica cu flori grupate in umbrele rosii-portocalii.

La noi se dezvolta cel mai bine in sera sau intr-o incapere calduroasa. Vara are nevoie de cel putin 20 grade Celsius, dar nu suporta bataia directa a soarelui. Iarna temperatura nu ar trebui sa scada sub 15 grade Celsius.

Are nevoie de pamant de flori acid si de o umiditate a aerului relativ ridicata. In nici un caz nu se va planta intr-un ghiveci sau recipient pentru flori prea mare, deoarece radacinile sale nu sunt prea mari si daca acestea se intind prea mult fara rost ii iau repede forta. Daca este ingrijita corespunzator, ixora poate deveni un arbust puternic, crescand 20-30 cm annual.

Planta ar trebui udata pe cat posibil cu apa fara calcar – se fierbe apa si se lasa inca o zi asa. Inmultire prin butasi-varf (lungi de aproximativ 10-12 cm), care au insa nevoie de o temperatura de peste 22 grade Celsius pentru a face radacina.